Найбільший вегетаріанський торт важить 1700 кілограмів

Шматочок величезного вегетаріанського торта можна було спробувати на щорічному індійському фестивалі у столичному ”Палаці спорту”. На третій день свята десерт розрізали на кілька тисяч порцій
Шматочок величезного вегетаріанського торта можна було спробувати на щорічному індійському фестивалі у столичному ”Палаці спорту”. На третій день свята десерт розрізали на кілька тисяч порцій (фото: Євген КОЛЕСНИК)

Вегетаріанський торт важить 1700 кг. Його спекли на традиційному індійському фестивалі у Києві і назвали ”Солодка гора”. Торт записали до Книги рекордів України. Незабаром він увійде і до Книги рекордів Гіннеса.

— ”Солодка гора” — це щорічний благодійний фестиваль з вегетаріанським тортом, — розповідає головний український кришнаїт Артем Чумаченко, 45 років. — 1999-го ми спекли торт на 500 кілограмів. 2000-го — на 650, потім — ще важчий, і ще. Цього року вийшов на 1700 кілограмів. Завдовжки торт — майже 8 метрів, завширшки — 3,7, а його висота — 2,5 метра.

Індійський десерт складається з чотирьох шарів. Кожен з них — частинка міста-гори, яку в Індії називають Говардган. У перекладі це означає ”солодка гора”. За легендою, Кришна у шість років підняв гору одним мізинцем. Тому зверху в центрі торта поставили керамічного бога. На коржах приліпили будиночки і церкву з пісочного тіста. Дерева й квіти зробили з різнокольорового масляного крему, блакитне озеро з лебедями — із желе.

На торт використали по 560 кілограмів цукру та вершкового масла

”Солодку гору” спорудили кондитерська компанія ”Ананда”, яка виготовляє вегетаріанські солодощі, та фонд ”Святої Варвари”. Кажуть, понад 50 чоловік готували десерт більш як тиждень. Він розрахований на шість тисяч порцій.

— На цей торт ми використали 320 кілограмів борошна, по 560 кілограмів цукру та вершкового масла, 100 кіло горіхів із згущеним молоком, 50 кілограмів тістечок ”картопелька”, 200 — пісочного тіста, — розповідає дизайнер торта 47-річна Олена Кулічкіна. — Вийшло 600 кіло бісквіта та 600 — масляного крему. Решта — прикраси: фрукти, цукати, солодкі трубочки у формі ”пальмочок” і багато керамічних фігурок: слонів, корів, богів.

Торт за вегетаріанським рецептом можна приготувати і вдома. Дизайнерка радить змішати згущене молоко, масло, сметану, цукор та збити міксером. До маси додати соду і знову ретельно перемішати. Поступово всипати борошно.

— Із цих продуктів вийде бісквіт. Сметану можна замінити кефіром. А тісто перед випіканням посипати нарізаними фруктами та горіхами. Я прикрашаю шматочками яблук і посипаю їх цукром з корицею, — ділиться досвідом Олена Кулічкіна.

 

На торт використали по 560 кілограмів цукру та вершкового масла


 

Що потрібно для вегетаріанського бісквіту:

 

100 мл соняшникового масла

1/2 ч. л. ванільної есенції

150 гр. цукру

200 мл йогурту

300 гр. борошна

3 ч. л. пекарського порошку

200 мл молока

 

* Форми змазати маслом і посипати борошном.
*
Температура випікання: 190°С
*
Час випікання: близько 25 хвилин

Збити масло і йогурт із цукром і ванільною есенцією. Просіяти в миску борошно й пекарський порошок. Додати молоко й збивати тісто ложкою протягом  1 хвилини.            '     -

Викласти тісто в підготовлені форми.

Випікати 25 хвилин.


    Перевірити,
 чи пропеклися коржі. Якщо ні, поставити в духовку ще на 5 хвилин.

Вийняти коржі з духовки і спочатку злегка остудити. Згодом викласти на ґрати й  остудити повністю.

Все, далі  - Ваша фантазія:  прикрашання та наповнення кремом, це можуть бути збиті вершки, масляний крем, ганаше чи просто згущене молоко з маслом вершковим чи кокосовим.

Смачного!!!!                 .

 

 

 

 

 

Добавить комментарий

к статье «Найбільший вегетаріанський торт важить 1700 кілограмів»