Над солодким дивом вагою 1700 кілограмів (довжина — вісім метрів, ширина — 2,7, висота — 2,6), яке в неділю всі охочі могли не лише побачити в столичному Палаці спорту, а й скуштувати, працювали 20 кондитерів. Випікати перші коржі почали ще півтора тижня тому, а складали в єдину композицію майже три дні. Для виготовлення такого тортика використали 320 кілограмів борошна, 560 цукру і стільки ж вершкового масла, причому яєць у тісто не додавали, адже він — вегетаріанський. Крем (600 кілограмів) для велетня зробили масляний і зі згущеного молока, а прикрасили виноградом, апельсинами, мандаринами та ківі (загалом 60 кілограмів фруктів). Як розповіла дизайнер кондитерського гіганта Ямунангі (Олена Кулічкіна), його створили на честь індуїстського свята Говардхан. Торт символізує однойменну священну гору, на якій народився бог Кришна. Пані Ямунангі подорожувала на Говардхан, а тому свій шедевр намагалася зробити схожим на оригінал: з річками, озерами, садами, альтанками, лебедями, коровами, слонами, папугами, рибами... Усі архітектурні споруди — їстівні, а тваринки — порцелянові, адже головна ідея організаторів (доброчинних фондів “Харе Кришна. Їжа життя” та Святої Варвари) — популяризувати харчування без насильства над живими істотами. Обійшовся торт у 15 тисяч гривень. За словами представника національного проекту “Книга рекордів України” Ігоря Підчибія, це найбільший лакто-вегетаріанський торт у світі. Його вагу визначали за масою витрачених продуктів. Торік у рамках такого фестивалю представили кондитерську 1100-кілограмову композицію, проте нинішня стала новим рекордсменом. Після проведення священної кришнаїтської церемонії торт розрізали й роздали всім присутнім. Охочих скуштувати шматочок Говардхану прийшло чимало, проте солодкого вистачило усім. по материалам сайта "Газета Хрещатик"
|